Landelijke bijeenkomst mei 2024

Datum: zaterdag 18 mei, 2024

De derde en tevens laatste bijeenkomst voor de zomervakantie! Op 18 mei zijn jullie allemaal welkom om je Linux-hart lustig er op los te laten slaan. En heb je een leuk idee? Stap je zelf op de zeepkist? Stuur anders even een e-mail naar progcie@nllgg.nl

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de koffieruimte; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Vaak is het handig om je hardware mee te nemen zodat we je kunnen helpen om met elkaar het probleem op te lossen. Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Bijeenkomst locatie

De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 18 mei aanstaande!

En komt 18 mei niet gelegen? Schrijf dan 21 september alvast in je agenda. Dan organiseren we de volgende Landelijke Bijeenkomst.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Azem Somer
Buurtlinux spreekuur
Algemene zaal
1200 Serge Gielkens
GIMP workshop deel V - hoe creëer je variatie in vorm en kleur
Zaal 1
1200 Cor Nouws
LibreOffice - een goed gesprek over de nieuwste ontwikkelingen
Zaal 2
1345 Rob Bontekoe
Julia & RASPIKIDS - online cursusmateriaal maken
Zaal 1
1345 Freek de Kruijf
Raspberry Pi OS - het inrichten van een e-mail- en imap-server inrichten
Zaal 2
1530 Rinus Loof
Workshop Mindforger, Ghostwriter en pandoc
Zaal 1
1530 Jurgen Kramer
Generative AI - lokaal op je eigen computer
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Buurtlinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Helaas lopen veel beginnende Linux gebruikers tegen problemen aan. Daarom is er nu BuurtLinux, via dit platform kunt in contact komen met ervaren Linux gebruikers bij u in de buurt! BuurtLinux is een initiatief van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep (NLLGG).

Ook als u al enige ervaring heeft met Linux, kunt u tegen problemen of uitdagingen aanlopen. Ook dan kan je een beroep doen op BuurtLinux, want veel van onze helpers beschikken over professionele Linux ervaring! Schroom er niet voor om ook vragen over Apache of Docker voor te leggen aan het team van BuurtLinux.

Onderwerp: GIMP workshop deel V - hoe creëer je variatie in vorm en kleur

Spreker:

Serge Gielkens

Biografie:

Mijn achtergrond is de natuurkunde, maar inmiddels ben ik zo'n 20 jaar werkzaam in de IT.
De kennis over Linux heb ik vooral zelf opgedaan door gewoon te doen. Dat viel niet altijd mee, zeker in het begin was het wel eens flink doorbijten. Inmiddels is Linux mijn favoriete systeem en heb ik het ook beroepsmatig gebruikt in een omgeving met tevens enkele UNIX-varianten. Sinds 2014 schrijf ik over Linux en open source applicaties, natuurlijk in het blad Linux Magazine

Samenvatting sessie:

Vervolg op de vorige workshops van 2023 en 2024. De laatste keer zijn we een eind op weg gegaan met gradiënten. Hierop gaan we nu door:

- eerst even in het kort de basis herhalen
- vervolgens variatie in vorm en kleur

Net als de vorige keer combineren we dit met het al eerder geleerde, zoals:

- vervagen met filter
- tools (maar ook een nieuwe)
- lagen en maskers

Doel is leren om de mogelijkheden in GIMP te combineren. Daarmee krijg je per slot van rekening de leukste resultaten.

Zoals gewoonlijk ga je vooral zelf aan de slag. Daarom is de introductie kort en ga je meteen over op de praktijk. Voorbeeldfoto's zijn aanwezig, maar natuurlijk mag je ook eigen foto's gebruiken.

=> Laptop met GIMP erop meenemen dus!

Voor wie bedoeld?

Het is handig als je niet helemaal onbekend bent met het gebruik van GIMP. Als je al eens een foto bewerkt hebt, is dat voldoende. Twijfel je, kom dan gewoon!

Onderwerp: LibreOffice - een goed gesprek over de nieuwste ontwikkelingen

Spreker:

Cor Nouws

Biografie:

Cor Nouws is een zeer ervaren LibreOffice trainer en actief lid van de LibreOffice-gemeenschap. Met zijn bedrijf Nou&Off helpt sinds 2004 organisaties en ondernemingen om op een effectieve manier LibreOffice (voorheen OpneOffice) in te zetten. Dat met diverse producten en diensten, waaronder mijncloudoffice.nl en de LTS oplossing Collabora Office.

In de LibreOffice-gemeenschap draagt hij onder andere bij met QA, development, vertalen en marketing. Hij is tevens lid van de board van The Document Foundation.

Opleidingen onder andere bedrijfskunde, software-ontwikkeling en scheepsbouw, is getrouwd en vader van drie kinderen. Hij houdt van goed veganistisch eten, natuur, zeilen, wind, mensen, muziek, zingen, fietsen, lopen, skaten, .. en vinden van oplossingen in organisaties en software.

Samenvatting sessie:

De LibreOffice gemeenschap publiceert binnenkort al weer de vierde update van versie 24.2 en het werk aan 24.8 is volop in gang.

Cor bespreekt en toont enige - naar zijn mening - belangwekkende zaken. Een goed gesprek met het publiek kan maar zo ontstaan :)

Onderwerp: Julia & RASPIKIDS - online cursusmateriaal maken

Spreker:

Rob Bontekoe

Biografie:

Rob Bontekoe is een Nederlander die in de wereld van IT en software ontwikkeling actief is geweest. Hij heeft ervaring als computer software-instructeur, waarbij hij onder meer Lotus Notes & Domino en IBM Portal-software heeft onderwezen.

Daarnaast heeft hij gewerkt als Java software engineer voor Rienks Arbodienst. In zijn vrije tijd heeft hij interesse in technologieën zoals Raspberry Pi en het bouwen van Node-RED applicaties in een Docker Swarm modus.

Samenvatting sessie:

Hoe maak je online cursusmateriaal voor de CoderDojo-groep in Leusden? Het materiaal is gericht op deelnemers die werken met een Raspberry Pi 4B en de uitbreidingskaart Sense-HAT. De opdrachten omvatten:

Opdracht 1: Het opzetten van een basiswebsite.

Opdracht 2: Het weergeven van afbeeldingen van honden.

Opdracht 3: Het lanceren van een virtuele vuurpijl.

Bonusopdracht: Het lanceren van een vuurpijl vanaf een smartphone.

De presentator bespreekt de doelgroep, de structuur van het cursusmateriaal, het gebruik van Node-RED o.a. in combinatie met ChatGPT. Het cursusmateriaal is geschreven in Markdown. Rob Bontekoe legt ook uit hoe het cursusmateriaal wordt gehost op GitHub.

Onderwerp: Raspberry Pi OS - het inrichten van een e-mail- en imap-server inrichten

Spreker:

Freek de Kruijf

Biografie:

Mijn naam is Freek de Kruijf, 20 jaar geleden gepensioneerd als netwerkarchitect bij de TU Delft. Mijn laatste aandachtsgebied was de beveiliging van en in het netwerk. Daarna ben ik als consultant actief geweest bij universiteiten in de derde wereld in het ontwerpen en inrichten van netwerken en hun services.

Sinds die tijd ben ik gebruiker van openSUSE en vertaler van KDE en openSUSE teksten.
Ik heb enige Raspberry Pi’s in gebruik als e-mail-, web-, domoticz-server, honeypot en beveiligingscamera. Sommigen maken gebruik van Rasberry Pi OS, maar mijn hoofdgebruik is openSUSE.

Samenvatting sessie:

De lezing is gericht op systeembeheerders van kleine bedrijven en hobbybeheerders.
Ik heb een script gemaakt, o.a. voor Raspberry Pi OS, waarmee het inrichten van zo’n systeem eenvoudig is.

Indien nodig vertel ik iets over het SMTP protocol en hoe deze beveiligingsstandaarden gebruikt worden tijdens het uitwisselen van gegevens tussen e-mailclients en servers. Als laatste tijdens de lezing laat ik een volledige sessie zien van het script en geeft uitleg over de verschillende technische elementen die van belang zijn.

Zoals blijkt uit deze documentatie van de SIDN (Stichting Internet Domein Registratie) is beveiliging in het internet van groot belang. Zij vinden het belangrijk dat alle mogelijke beveiligingen in het internet ook daadwerkelijk worden gebruikt. Zo ook dat wat mogelijk is op het gebied van e-mail. Mijn lezing is dus vooral bedoeld om te stimuleren dat ook e-mail de beveiliging krijgt die er beschikbaar is.

Het script en documentatie is beschikbaar via Github

Onderwerp: Workshop Mindforger, Ghostwriter en pandoc

Spreker:

Rinus Loof

Biografie:

Rinus Loof is bestuurslid bij de NLLGG, Humanitas en betrokken bij de vereniging Esperanto Nederland. Ook moet hij veel studeren voor zijn werk als bedrijfsarchitect met focus op informatiebeveiliging. Als hobby leert hij daarbij nog vreemde talen en doet hij aan ultralopen.

Samenvatting sessie:

Al die activiteiten leiden tot een hoop informatie.
Open Source biedt vele tools om informatie te ordenen en te presenteren. Rinus is een voorvechter van Open Source en gebruikt die tools dan ook om de informatie beschikbaar te hebben en op te lepelen.

Onderwerp: Generative AI - lokaal op je eigen computer

Spreker:

Jurgen Kramer

Biografie:

Jurgen is een fervent Linux gebruiker sinds jaren 94/95. Is lid van de NLLGG beheer commissie.

Heeft een kleine bijdrages geleverd aan de Linux kernel (ALSA) en MPD. Nu voornamelijk een Linux en Open Source gebruiker met tools als KiCad, Home Assistent, en Intel FPGA software.

Samenvatting sessie:

Een blik in de wereld van generatieve kunstmatige intellegentie (GenAI).

Wat is nu GenAI en wat zijn LLMs en wat kun je ermee? We kennen allemaal ChatCGT, dat draait in de cloud.

Het kan echter ook gewoon lokaal op je linux PC of raspbeery Pi! Met een aantal demo's worden de -huidige- mogelijkheden getoond.