Landelijke bijeenkomst september 2024

Datum: zaterdag 21 september, 2024

Op zaterdag 21 september 2024 komt de Nederlandse Linux Gebruikers Groep samen voor een dag vol inspiratie, kennisdeling en netwerken tijdens onze Landelijke bijeenkomst.

Gezocht spreker, met passie voor open-source software

We willen jou als spreker uitnodigen om deze dag bijzonder te maken! Dus ben jij gepassioneerd over Linux en open-source technologieën? Heb je expertise die je graag met gelijkgestemden wilt delen? Dan is dit jouw kans om het podium te betreden en anderen te inspireren. Voor meer informatie over hoe en wat tref je hier aan.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de koffieruimte; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Vaak is het handig om je hardware mee te nemen zodat we je kunnen helpen om met elkaar het probleem op te lossen.

Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Free Software Foundation Europe

Deze keer is onder andere André Ockers met de FSFE-kraam aanwezig.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Bijeenkomst locatie

De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Laten we samen de kracht van open-source software vieren. Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis.

En komt 21 september niet gelegen? Schrijf 16 november dan alvast in je agenda. Dan organiseren we de volgende Landelijke bijeenkomst.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 BuurtLinux team
Buurtlinux spreekuur
Algemene zaal
1100 Bestuur NLLGG
NLLGG bestuursvacatures
Zaal 1
1200 Jurgen Kramer
Generative AI - lokaal op je eigen computer deel 2
Zaal 1
1345 André Fondse
Beginnen met Docker
Zaal 1
1530 Michael Boelen
Supersnelle websites met Hugo
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Buurtlinux spreekuur

Spreker:

BuurtLinux team

Biografie:

Samenvatting sessie:

Helaas lopen veel beginnende Linux gebruikers tegen problemen aan. Daarom is er nu BuurtLinux, via dit platform kunt in contact komen met ervaren Linux gebruikers bij u in de buurt! BuurtLinux is een initiatief van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep (NLLGG).

Ook als u al enige ervaring heeft met Linux, kunt u tegen problemen of uitdagingen aanlopen. Ook dan kan je een beroep doen op BuurtLinux, want veel van onze helpers beschikken over professionele Linux ervaring! Schroom er niet voor om ook vragen over Apache of Docker voor te leggen aan het team van BuurtLinux.

Onderwerp: NLLGG bestuursvacatures

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

Samenvatting sessie:

In september treedt onze secretaris af als bestuurslid. In maart is onze voorzitter afgetreden. Voor beide bestuursleden is tot nu toe nog geen vervanger gevonden ondanks herhaalde oproepen. In deze sessie wil het bestuur van de NLLGG met mensen in gesprek om te kijken hoe we de vacatures in het bestuur kunnen invullen

Het bestuurswerk voor de NLLGG is een bescheiden tijdsinspanning. Het is kwestie van bereid zijn met meerdere mensen de vereniging draaiende te houden. Tijdens deze sessie laat het bestuur zien welke taken er bij het bestuur liggen en hoe deze taken verdeeld kunnen worden. Daarnaast wil het bestuur graag in gesprek met mensen die vragen over een bestuursfunctie hebben.

Onderwerp: Generative AI - lokaal op je eigen computer deel 2

Spreker:

Jurgen Kramer

Biografie:

Jurgen is een fervent Linux gebruiker sinds jaren 94/95. Is lid van de NLLGG beheer commissie.

Heeft een kleine bijdrages geleverd aan de Linux kernel (ALSA) en MPD. Nu voornamelijk een Linux en Open Source gebruiker met tools als KiCad, Home Assistent, en Intel FPGA software.

Samenvatting sessie:

Na een korte terugblik op de vorige sessie, wat is (generative) AI, verder met demo's. Wat kun je er mee op je lokale Linux PC en raspberry Pi?

Onderwerp: Beginnen met Docker

Spreker:

André Fondse

Biografie:

De eerste open source software pakketten waar ik veel mee ben gaan werken waren zo'n 20 jaar geleden PHP en MYSQL.
Ongeveer 15 jaar geleden ben ik serieus Linux gaan gebruiken door op de Pogoplug Arch Linux te zetten. Dank zij de goede WIKI van Arch Linux heb ik veel van Arch Linux en Linux in het algemeen geleerd. Toen de Pogoplug te langzaam werd, heb ik een Intel NUC als thuisserver met Arch Linux ingericht. In deze periode heb ik mijn kennis van (Arch) Linux verder uitgebreid.

Opgedane kennis op het gebied van Linux en Open Source probeer ik te delen door het door er onder andere op mijn eigen website (https://www.hetnetwerk.org) over te schrijven. Daarnaast schrijf ik ook artikelen voor (het Nederlandstalige blad) Linux Magazine. Sinds 2018 ben ik actief betrokken bij de NLLGG. Ik ben lid van de programmacommissie van de NLLGG geweest. Op dit moment ben ik bestuurslid en ben betrokken bij de Raspberry Pi activiteiten van de NLLGG.

Samenvatting sessie:

Tijdens sessies op de landelijke gebruikersdagen van de NLLGG is Docker regelmatig als een soort zwarte doos aan de orde gekomen. Dit geldt ook voor veel artikelen in tijdschriften. Meestal wordt alleen ingegaan op de commando's die nodig zijn om iets onder Docker te kunnen installeren. In deze sessie wil ik proberen deze zwarte doos open te maken zodat je inzicht krijgt hoe Docker werkt. Het doel is dat je afloop van deze sessie in staat bent om zelf een Docker container te laten lopen.

Onderwerp: Supersnelle websites met Hugo

Spreker:

Michael Boelen

Biografie:

Michael Boelen werkt op het snijvlak van Unix/Linux en informatiebeveiliging. Hij is de auteur van tools zoals Rootkit Hunter (rkhunter) en Lynis, respectievelijk tooling om malware en beveiligingsrisico's op te sporen.

Na meerdere vaste banen en consultancyklussen, heeft Michael het bedrijf CISOfy opgericht. Hierbij richt hij zich op bedrijven en een bijbehorende softwareoplossing voor auditing en compliance van Linux-systemen.

Hij deelt graag zijn kennis in de vorm van presentaties of op zijn blogs: https://linux-audit.com (Linux security) en https://meereco.nl (verduurzaming, klussen, home automation).

Michael is te vinden op Mastodon als @mboelen.

Samenvatting sessie:

Hugo is een statische generator om blogs en websites mee te maken. De software zet content en templates om naar het uiteindelijke formaat geschikt voor webbrowsers en (zoek)machines (HTML, JSON, XML, etc.). Het resultaat is een website die vaak niet alleen supersnel is, maar ook energiezuinig en veilig. Fijn voor de webhoster, maar vooral ook voor bezoekers van de blog of website.
In deze lezing geeft Michael Boelen een introductie over Hugo. Hierbij gaat speciale aandacht naar geleerde lessen uit diverse migraties, o.a. WordPress naar Hugo en de website van de NLUUG. We kijken naar de reden om te migreren, de voordelen en aandachtspunten.

Relevante websites voor deze presentatie:
- https://nluug.nl
- https://linux-audit.com
- https://meereco.nl

Goed om te weten: de focus van deze lezing ligt op de inzet van Hugo en met name de onderbouwing voor een statische generator. Diepgaande voorkennis is niet nodig. Bij voldoende interesse, kunnen we in een toekomstige lezing dieper ingaan op Hugo, zoals de configuratie en het maken van templates.