Landelijke bijeenkomst november 2023

Datum: zaterdag 18 november, 2023

Het einde van het jaar komt in zicht. Op 18 november is dan ook de laatste NLLGG bijeenkomst van 2023! Dat worden weer zes sessies. De programmacommissie is druk bezig om deze allemaal goed te vullen. En staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Voor dat het programma van start gaat, is er tijd voor bij praten onder het genot van een lekker bakje koffie of thee. En zit je thuis met een open source probleem of ben je zelf een project gestart? Dan heb je tijdens de bijeenkomst de kans om hier mee aan de slag te gaan. De andere aanwezigen kan je dan als vraagbaak of klankbord gebruiken.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de koffieruimte; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Vaak is het handig om je hardware mee te nemen zodat we je kunnen helpen om met elkaar het probleem op te lossen. Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt. Kunnen de vrijwilligers van BuurtLinux daar rekening mee houden.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Community's

Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. E-mail met de programmacommissie met jouw aanmelding of eventuele vragen.

Deze keer zijn onder andere Rob Coenraads van de nieuwe Interessegroep HCC!linux en André Ockers van de FSFE te gast. En Cor Nouws heeft een LibreOffice Q&A-tafel.

Bijeenkomst locatie

De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Ben je NLLGG lid, en heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 18 november aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Azem Somer
BuurtLinux spreekuur
Algemene zaal
1200 Matto Fransen
MindForger
Zaal 1
1200 Rinus Loof-van Ovemeeren
Brainstormen over de nieuwe NLLGG website
Zaal 2
1330 Sander van Vugt
Systemd daemon, manager van alles
Zaal 1
1430 Geert-Jan Meewisse
Open Source Software op school
Zaal 2
1500 Egbert Bouwhuis
Project GPX groepsmeter
Zaal 1
1500 André Fondse
SquashFS
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: BuurtLinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Helaas lopen veel beginnende Linux gebruikers tegen problemen aan. Daarom is er nu BuurtLinux, via dit platform kunt in contact komen met ervaren Linux gebruikers bij u in de buurt! BuurtLinux is een initiatief van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep (NLLGG).

Ook als u al enige ervaring heeft met Linux, kunt u tegen problemen of uitdagingen aanlopen. Ook dan kan je een beroep doen op BuurtLinux, want veel van onze helpers beschikken over professionele Linux ervaring! Schroom er niet voor om ook vragen over Apache of Docker voor te leggen aan het team van BuurtLinux.

Onderwerp: MindForger

Spreker:

Matto Fransen

Biografie:

Matto, is meer dan 20 jaar gebruiker van Linux en andere open source software. Hij was van 1997 t/m 2003 bestuurslid van de NLLGG.

Daarnaast is hij ongeveer 20 jaar freelance schrijver voor het Nederlandse Linux Magazine.

Samenvatting sessie:

MindForger is een makkelijk te installeren open source desktop applicatie gemaakt voor je persoonlijke kennissysteem. Het idee van "een leven lang leren" ligt aan de basis van dit systeem.

Je maakt onderling gelinkte notities in Markdown. MindForger probeert met je mee te denken en doet suggesties voor gerelateerde notities.

De presentatie gaat in op het nut van een persoonlijk kennissysteem en bevat een demonstratie van MindForger.

Zie ook mindforger.com

Onderwerp: Brainstormen over de nieuwe NLLGG website

Spreker:

Rinus Loof-van Ovemeeren

Biografie:

Rinus is sinds 1979 (voor de PC) werkzaam op het grensvlak van Organisatie en ICT, zowel in de industrie als bij de overheid. Momenteel werkzaam als Bedrijfsarchitect binnen de sector Informatiebeveiliging van de nationale politie

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Systemd daemon, manager van alles

Spreker:

Sander van Vugt

Biografie:

Sander is de auteur van bijna 100 boeken, op het gebied van Linux, waaronder de best selling RHCSA / RHCE 7 Cert Guide. Verder is hij partner van ITGilde. En werkt als trainer voor diverse klanten in Nederland en ver daar buiten. Daarnaast is hij als consultant gespecialiseerd in SELinux, High Availability oplossingen en Linux performance.

Samenvatting sessie:

Het is inmiddels alweer tien jaar geleden dat systemd werd geïntroduceerd in Linux als de “manager van alles”. In het begin ging dat niet zonder discussie, maar inmiddels is systemd geen onderwerp van discussie meer. Tijd dus om eens een balans op te maken en te kijken naar de manier waarop systemd het werken met Linux veranderd heeft

Onderwerp: Open Source Software op school

Spreker:

Geert-Jan Meewisse

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Project GPX groepsmeter

Spreker:

Egbert Bouwhuis

Biografie:

Egbert is 66 jaar, en ondernemer sinds 1999. Werkte van 1999 t/m 1999 als Specialist Fuzzy Elektriciteitsvoorziening bij KEMA. En van 1992 t/m 1999 als netbeheerder 10kV/400V in Arnhem, Nijmegen, Betuwe. Was van 1986 t/m 1992 bedrijfsvoerder 150kV Flevoland, Gelderland, Utrecht (FGU), bij PGEM respectievelijk Continuon. Was van 1982 t/m 1986 werkzaam als engineer en werkvoorbereider bij AVEBE. Een coöperatie van zetmeelaardappeltelers.

Egbert is opgegroeid in Wildervank, en volgde de Academie Minerva in Groningen. Minerva leidt kunstenaars, ontwerpers, popartiesten en docenten op tot artistieke makers. Egbert woont sinds 1988 - midden in het befaamde Spijkerkwartier - in Arnhem. Hij is voor de wijk actief met erfgoed, het verkeer, vergunningen c.q. handhaving en vergroening. Zet zicht in als vrijwilliger ICT bij wijkcentrum "De Lommerd" en is actief bij Spijkerenergie. En sinds kort als ondersteuner bij BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Project GPX groepsmeter. We bespreken de historie, status en ontwikkeling sinds 1999.

Met eerst een octrooi - wat door de markt niet werd begrepen - bouwde Egbert Bouwhuis met anderen aan een open source groepsmeter. Die vervolgens aangesloten kan worden op je slimme meter voor het energieverbruik.

Het Team Leefomgeving van bewoners, ondernemers en wijkbedrijven van het Spijkerkwartier in Arnhem zocht ondersteuning van sociaal culturele activiteiten waar wijkbewoners uit alle geledingen van de wijk uitgenodigd werden om aan deel te nemen.

Egbert zegt: Bij de deelnemers slaat het goed aan, met het GPX dashbord in twee delen: monitoring en de groepsmeter om te zien wat je peers in de groep doen. En is inmiddels actief binnen MFF/BAS voor data delen en op koers naar onderling leveren.

Onderwerp: SquashFS

Spreker:

André Fondse

Biografie:

De eerste open source software pakketten waar ik veel mee ben gaan werken waren zo'n 20 jaar geleden PHP en MYSQL.
Ongeveer 15 jaar geleden ben ik serieus Linux gaan gebruiken door op de Pogoplug Arch Linux te zetten. Dank zij de goede WIKI van Arch Linux heb ik veel van Arch Linux en Linux in het algemeen geleerd. Toen de Pogoplug te langzaam werd, heb ik een Intel NUC als thuisserver met Arch Linux ingericht. In deze periode heb ik mijn kennis van (Arch) Linux verder uitgebreid.

Opgedane kennis op het gebied van Linux en Open Source probeer ik te delen door het door er onder andere op mijn eigen website (https://www.hetnetwerk.org) over te schrijven. Daarnaast schrijf ik ook artikelen voor (het Nederlandstalige blad) Linux Magazine. Sinds 2018 ben ik actief betrokken bij de NLLGG. Ik ben lid van de programmacommissie van de NLLGG geweest. Op dit moment ben ik bestuurslid en ben betrokken bij de Raspberry Pi activiteiten van de NLLGG.

Samenvatting sessie:

SquashFS is een gecomprimeerd alleen lezen bestandssysteem voor Linux. Met SquashFS kun je op een snelle manier de op deze manier gecomprimeerde bestanden benaderen. Verschillende Linux live distributies (waaronder Linux Mint) maken gebruik van SquashFS. SquashFS comprimeert ongeveer even goed als bij het maken van een tar.gz bestand.

In deze sessie leg ik uit wat SquashFS is en laat ik aan de hand van voorbeelden zien hoe je SquashFS gebruikt onder Linux. De sessie sluiten we af door zelf op de eigen laptop aan te slag te gaan met SquashFS. Neem dus ook je laptop mee als je meteen ervaring wilt opdoen met SquashFS!