Landelijke bijeenkomst november 2019

Datum: zaterdag 16 november, 2019

Het einde van het jaar komt in zicht. Op 16 november is dan ook de laatste NLLGG bijeenkomst van 2019! De programmacommissie heeft haar best gedaan voor een gevulde middag en dat kan je hieronder wel zien. Voor dat het programma van start gaat, is er tijd voor bij praten onder het genot van een lekker bakje koffie of thee. Zit je thuis met een open source probleem of project, dan heb je tijdens de bijeenkomst de kans om hier mee aan de slag te gaan. De andere aanwezigen kan je dan als vraagbaak of klankbord gebruiken.

Linux spreekuur

Het Linux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daarvoor een e-mail naar progcie@nllgg.nl

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice, SavaPage en de FSFE aanwezig zijn. Wil jij met je community aanwezig zijn, dat kan!

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 16 november aanstaande! Kan je niet, zet dan in ieder geval 18 januari in je agenda voor de volgende bijeenkomst. ;-)

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Tim de Hoog
Over bloggen
Zaal 1
1200 Stefan Koopmanschap
Rancher: Software deployment
Zaal 2
1330 André Fondse
Handige desktop applicaties
Zaal 1
1330 Martin Simons
CFengine Workshop deel 1
Zaal 2
1500 Serge Gielkens
Home Assistant, de baas in huis
Zaal 1
1500 Martin Simons
CFengine Workshop deel 2
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Over bloggen

Spreker:

Tim de Hoog

Biografie:

Mijn naam is Tim de Hoog, ik ben 32 jaar en heb al ruim 15 jaar ervaring in de IT. Op dit moment ben ik werkzaam als projectmanager / application developer bij Sidekick-IT in Rijen. Bij dit bedrijf ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van complexe applicaties die gebruikt worden in de zorg en non-profit sector. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met IT omdat ik alles heel interessant vind. Zo los ik computer problemen op voor anderen om mijn kennis up to date te houden, ik schrijf blogs op Timdehoog.nl en onderhoud alle IT infrastructuur bij mijn eigen atletiekvereniging.

Inmiddels heb ik al jaren ervaring op kunnen doen bij bedrijven zoals De Kobergroep, Hogeschool Fontys, Theater Lievekamp, de Efteling, Ecommany en mijn huidige werkgever Sidekick-IT. Maar ik weet zeker dat ik nog lang niet uitgeleerd ben. Op dit moment ben ik in mijn vrije tijd bezig om de processen rondom leden- en financiële administratie zoveel mogelijk te automatiseren.

Samenvatting sessie:

Met ruim 10 jaar bloggen en meer dan 700 blogs op het gebied van IT heb ik de nodige ervaring opgedaan. Op 16 november ga ik deze ervaring met jou delen. Ook als je al blogt kan het leerzaam zijn want het onderwerp meer bezoekers trekken wordt ook besproken.

Tijdens deze presentatie wordt eerst het onderwerp bloggen toegelicht. Want wat betekent het nou precies. Vervolgens geef ik een korte samenvatting waarom ik ooit begonnen ben met bloggen. De reden van 10 jaar geleden is nog steeds hetzelfde, namelijk het delen van kennis met de rest van de wereld.

Andere onderwerpen waar ik veel over ga vertellen zijn hoe je onderwerpen bedenkt, teksten schrijft, de disclaimer en privacy pagina maakt etc. Maar naast het schrijven van blogs is ook het maken van een website belangrijk. Eenmaal klaar met het maken ga je door met optimaliseren.

De presentatie zal afgesloten worden met een toelichting hoe je geld kan verdienen door advertenties te tonen of betaald te bloggen.

Gedurende de presentatie zal ik vele tips geven hoe je nog meer bezoekers kan trekken. Wat je wel moet doen en juist niet.

- Wat is bloggen
- Hoe ben ik begonnen
- Onderwerpen bedenken en teksten schrijven
- Bezoekers trekken
- Social media
- Website optimalisatie
- Zoekmachine optimalisatie
- Adverteren en betaald bloggen

Onderwerp: Rancher: Software deployment

Spreker:

Stefan Koopmanschap

Biografie:

Naast een gezin dat bestaat uit een vrouw en twee kinderen, een wekelijkse radio show en podcast bij KINK.nl en het bezoeken van conferenties en gebruikersgroepen probeert Stefan een bedrijf te runnen genaamd Ingewikkeld waarmee hij alle mogelijke dienstverlening rondom de programmeertaal PHP doet. Daarnaast helpt hij met het organiseren van WeCamp, een code retreat op een eiland in het Veluwemeer.

Samenvatting sessie:

Misschien heb je al eens gewerkt met Docker. Het kan ook zijn dat je al eens met Kubernetes bezig bent geweest. Maar wat is Rancher dan precies? En waarom zou je het gebruiken? Hoe werkt het? Tijdens deze presentatie hoor je over wat Rancher precies is, hoe je het kan toepassen en zal je een demo krijgen over hoe je een simpele applicatie deployed naar Kubernetes met Rancher.

Onderwerp: Handige desktop applicaties

Spreker:

André Fondse

Biografie:

De eerste open source software pakketten waar ik veel mee ben gaan werken waren zo'n 15 jaar geleden PHP en MYSQL.
Ongeveer 10 jaar geleden ben ik serieus Linux gaan gebruiken door op de Pogoplug Arch Linux te zetten. Dank zij de goede WIKI van Arch Linux heb ik veel van Arch Linux en Linux in het algemeen geleerd. Toen de Pogoplug te langzaam werd, heb ik een Intel NUC als thuisserver met Arch Linux ingericht. In deze periode heb ik mijn kennis van (Arch) Linux verder uitgebreid.

Opgedane kennis op het gebied van Linux en Open Source probeer ik te delen door het publiceren / actualiseren van wiki's. Daarnaast schrijf ik ook artikelen voor (het Nederlandstalige blad) Linux Magazine. In 2017 ben ik gaan bijdragen aan de 2fa authenticatie voor Nextcloud met behulp van Telegram.

Samenvatting sessie:

In deze sessie bespreek ik een aantal applicaties die je zonder het opgeven van ingewikkelde parameters in het terminalvenster gewoon via je bureaublad kunt opstarten. Het zijn programma's die ik regelmatig gebruik en wellicht komen we er tijdens de bespreking van deze programma's aan dat er handiger programma's zijn met dezelfde functionaliteit. Ik laat me tijdens deze sessie dan ook graag verrassen door feedback.

De programma's die ik tijdens deze sessie met jullie wil bespreken zijn:
- Handbrake
- Keepass
- Veracrypt
- Record my desktop
- Gparted
- Schijfkopieschrijver voor USB
- Geany
- Massaal hernoemen
- Schermafdruk

Onderwerp: CFengine Workshop deel 1

Spreker:

Martin Simons

Biografie:

Martin is de eigenaar van Martin Simons Webhuis (opgericht in 1999). Sinds 1998 focust Martin zich op Linux en heeft zijn bedrijf rond linux gebaseerde oplossing gebouwd. Meer specifieke focus kwam in 2007 in de vorm van CFEngine.

Martin heeft in 2014 de CFEngine Champion award gewonnen. Deze award is bedoeld voor Recognition of Outstanding CFEngine Community Contributors.

Samenvatting sessie:

  • Korte presentatie met toelichting
    • layered approach
    • sturing met op de systemen aanwezige gegevens
    • infrastructurele ondersteuning
  • Multi platform ondersteuning
    • Debian 8, 9 em 10
    • Centos 7 en 8
    • Automated security updating
  • Role based (top layer)
    • Generic roles
    • Platform specific components
    • Dynamic configuration
Onderwerp: Home Assistant, de baas in huis

Spreker:

Serge Gielkens

Biografie:

Mijn achtergrond is de natuurkunde, maar inmiddels ben ik zo'n 20 jaar werkzaam in de IT. Mijn eerste ervaringen in dit vakgebied waren als Cobol-programmeur op het mainframe. In diezelfde periode hoorde ik voor het eerst over Linux en ben daar toen zelf mee aan de slag gegaan.

Ik heb de kennis daarover zelf opgedaan en veel geleerd door gewoon te doen. Dat viel niet altijd mee, zeker in het begin was het wel eens flink doorbijten. Inmiddels is Linux mijn favoriete systeem en heb ik het ook beroepsmatig gebruikt in een omgeving met tevens enkele UNIX-varianten.

Sinds 2014 schrijf ik over Linux en open source applicaties, natuurlijk in het blad Linux Magazine. Mede hierdoor leer ik nog steeds over Linux en blijf ik zelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, zoals IoT en de Raspberry Pi.

Samenvatting sessie:

Slimme apparaatjes zijn inmiddels heel gewoon geworden. Slimme verlichting bijvoorbeeld koop je gewoon bij IKEA of Action. Veel van die fabrikanten gebruiken allemaal hun eigen systemen om die apparaatjes te bedienen. Handiger is het natuurlijk om dat centraal te regelen. Dat is precies wat je met Home Assistant doet. Het handige is dat voor veel apparaatjes al ondersteuning aan boord is. Dat maakt het aan elkaar koppelen ervan een stuk makkelijker.

In deze sessie gaat het om Home Assistant op een Raspberry Pi. Na uitleg over de installatie geven we je een indruk van de mogelijkheden om je huis te automatiseren. Daar kan meer dan je wellicht denkt. Je krijgt ook meteen wat achtergrondinformatie over gebruikte technieken in de wereld van IoT. Natuurlijk geven we ook ideeën hoe je zelf kunt voortborduren op wat je in deze sessie ziet.

Voor wie bedoeld?
Als je wil weten wat je kunt met slimme apparaatjes en domotica, dan is deze sessie interessant. We houden het laagdrempelig.

Tijdens de demonstratie reageerde home assistent niet zoals dat de bedoeling was. Onderweg naar huis bedacht ik me iets en bij tests nu bij mij thuis bleek mijn vermoeden juist. Ik had last van interferentie door de HDMI-kabel. Thuis werk ik met DisplayPort en die geeft geen probleem. Ik heb dat resultaat in een plaatje eveneens bijgevoegd.

Onderwerp: CFengine Workshop deel 2

Spreker:

Martin Simons

Biografie:

Martin is de eigenaar van Martin Simons Webhuis (opgericht in 1999). Sinds 1998 focust Martin zich op Linux en heeft zijn bedrijf rond linux gebaseerde oplossing gebouwd. Meer specifieke focus kwam in 2007 in de vorm van CFEngine.

Martin heeft in 2014 de CFEngine Champion award gewonnen. Deze award is bedoeld voor Recognition of Outstanding CFEngine Community Contributors.

Samenvatting sessie:

  • Korte presentatie met toelichting
    • layered approach
    • sturing met op de systemen aanwezige gegevens
    • infrastructurele ondersteuning
  • Multi platform ondersteuning
    • Debian 8, 9 em 10
    • Centos 7 en 8
    • Automated security updating
  • Role based (top layer)
    • Generic roles
    • Platform specific components
    • Dynamic configuration