Landelijke bijeenkomst - september 2017

Datum: zaterdag 16 september, 2017

Op 16 september zijn jullie allemaal welkom om je Linux-hart lustig er op los te laten slaan.
Deze dag wordt Software Freedomday gevierd.
Hieronder vind je meer informatie en het programma.

Linux spreekuur

Het Linux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daar voor even een mailtje naar progcie@nllgg.nl

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer OpenSuse, LibreOffice en de FSFE aanwezig zijn.

Hobbyproject: multiseat computer

Vanaf ongeveer 13 uur gaan we aan een tafel in de aula bouwen aan een (of meerdere) multiseat computers. Er wordt in ieder geval één multiseat computer meegenomen door de NLLGG en wie het leuk vindt om daaraan mee te doen kan er bij komen zitten. Als je je eigen computer meeneemt waarop meerdere beeldschermen, muizen en toetsenborden kunnen worden aangesloten kunnen we daarop ook bouwen.

Wtf Multiseat? Met multiseat wordt bedoeld dat we meerdere werkplekken maken met één centrale computer. Eigenlijk zoals dat vroeger werd gedaan met grote mainframes waaraan dan allemaal terminals werden gekoppeld. Natuurlijk kan dat tegenwoordig ook met Terminal server software (Xrdp is een mooie) maar het is ook leuk om te kijken of het nog steeds met Linux kan. Op internet is er wel wat te lezen over dit onderwerp maar al met al is het een uitdaging om het goed en handig te regelen.
We kunnen niet beloven dat het gaat lukken maar het is leuk om te proberen.

Privacycafé

In de aula verzorgen leden van de Free Software Foundation Europe een Privacy Café. Hier kun je terecht wanneer je jouw online privacy beter wil waarborgen.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie kost €0,20 en de thee is gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 16 september aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1030 Bestuur NLLGG
ALV
Zaal 1
1200 Hendrik-Jan Thomassen
Lang leven de source code
Zaal 1
1200 Suzanne van Sleen
Programmeren, iedereen kan het leren
Zaal 2
1200 Alexander Swen
Project: We gaan de ultieme thuis server bedenken, bouwen en onderhouden
Zaal 3
1330 André Ockers
E-mailversleuteling: GnuPG basis
Zaal 1
1330 Gertjan Lettink
Saltstack oftewel Centraal Beheer
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: ALV

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

Samenvatting sessie:

Marco Kappe hebben we gevraagd en bereid gevonden om de penningmeestersfunctie over te nemen van Jochem. Daar zijn we erg blij mee. Betekent wel dat we een nieuwe kascontrolecommissielid zoeken. Op de bijeenkomst van 16 september zullen we om 10:30 een korte ALV houden.
Dan wordt er gestemd over het toelaten van Marco in het bestuur en samenstelling van de KCC.

Onderwerp: Lang leven de source code

Spreker:

Hendrik-Jan Thomassen

Biografie:

In juli 1974 ben ik aan de Katholieke Universiteit Nijmegen afgestudeerd in -officieel- wiskunde, maar officieus informatica, wat toen nog niet als academische studierichting bestond. Mijn scriptie-onderwerp was "Virtual machines", in die dagen een bijzonder actueel onderwerp. Na een half jaar programmeren in assemblertaal had ik zelfs een rudimentaire omgeving werkend gekregen op een DEC PDP-11/45. Aansluitend kwam ik als programmeur en systeembeheerder in dienst bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen waar ik was afgestudeerd.

Een paar weken na mijn afstuderen ontmoette ik toevallig Ken Thompson, Dennis Ritchie en UNIX. Daarvan raakte ik zo onder de indruk dat ik UNIX naar Nijmegen heb gehaald, en me daarna -vaktechnisch- nooit meer met iets anders heb beziggehouden. Het Europees Computer Rijbewijs is voor mij dus te hoog gegrepen.

In 1985 vertrok ik bij de universiteit, en was ik mede-oprichter van AT Computing in Nijmegen. Bij AT Computing werk ik nog steeds als cursusdocent (en directeur/eigenaar): gebruiken en beheren van UNIX, programmeren in C, PHP, JavaScript, Internet- en webtechnologie, enz.

In 1984 was ik mede-auteur van het eerste Nederlandstalige boek over UNIX, dat daarna 20 jaar lang herdrukt is, en ook af en toe herzien. Ik was mede-oprichter en ben nu erelid van de Nederlandse UNIX Gebruikers Vereniging NLUUG.

Ik ben getrouwd, heb vier kinderen en negen kleinkinderen. Mijn hobby's zijn klassieke auto's en een website daarover: 5000 pagina's en 0 fouten bij validator.w3.org.

Samenvatting sessie:

De "politieke" rol van source code is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. In deze persoonlijk getinte lezing neem ik jullie mee langs de vele manieren waarop source code een rol
heeft gespeeld in mijn IT loopbaan van bijna 45 jaar. Van de source code van een hele vroege UNIX-versie in 1974 tot aan het recente
"Core Infrastructure Initiative" waarmee The Linux Foundation essentiele projecten zoals OpenSSH en OpenSSL ondersteunt.

Bekend is "Linus's Law" die luidt: "given enough eyeballs, all bugs are shallow". Maar wie van jullie kijkt ooit naar de source van bash, of van thunderbird, of van ... Wat staat ons te wachten nu we allemaal afhankelijk zijn van software tools die steeds groter en steeds complexer worden? Een open vraag...

Onderwerp: Programmeren, iedereen kan het leren

Spreker:

Suzanne van Sleen

Biografie:

Mijn naam is Suzanne van Sleen. Ik ben een idealist met realiteitszin. Elk mens heeft zijn talenten en ik geloof in ontwikkeling van deze talenten. De kunst is om verborgen talenten te ontdekken en hiermee aan de slag te gaan. Voor iedereen is een plaats in de maatschappij beschikbaar. Ook voor kinderen is het belangrijk om op plaatsen op te groeien waar hun talenten ontwikkeld kunnen worden. Of dit nu op school gebeurt, in de thuissituatie of op de sport- of muziekvereniging.

De realist in mij weet dat ik deze missie niet alleen kan uitvoeren. Juist daarom wil ik me er op toeleggen dat ouders en (onderwijs)professionals de talenten van hun kinderen gaan zien. Vooral ook bij leerlingen waarbij het leren anders verloopt als waar we dat verwacht hadden. Een leerling met lastig gedrag in de klas vraagt iets van de leerkracht. Leren om de vraag achter het (lastige) gedrag te zien en het vertrouwen te houden dat de leerkracht en de leerling samen vooruit kunnen is waar ik voor sta.

Om onderwijsprofessionals en ouders in hun vaardigheden te versterken, ben ik inzetbaar binnen het onderwijs om een analyses te maken van interacties in de klas, gedragsobservaties en het bieden van handelingsadviezen aan de leerkracht. Doordat ik goed in staat ben het gedrag vanuit een andere hoek te bekijken (wat vraagt deze leerling met zijn gedrag? en wat vraagt dit in de houding van de leerkracht?) ben ik zowel op basisonderwijs als het voorgezet onderwijs inzetbaar als extern begeleider.

De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met kinderen en jongeren met verschillende gedragsproblematiek in de orthopedagogische behandelsetting. Tijdens mijn werk heb ik mezelf altijd willen bijscholen en heb ik de bachelor Orthopedagogiek gevolgd. Om me nog meer op het onderwijs toe te kunnen leggen, heb ik de master Onderwijskunde in 2015 afgerond.

Meer over Suzanne op haar website

Samenvatting sessie:

Programmeren, iedereen kan het (leren)!

Vandaag gaan we Levend Programmeren en iedereen mag meedoen!

Jong en oud kunnen samen het plezier beleven van Levend Programmeren. Twee teams gaan de strijd met elkaar aan om de robot door het speelveld te leiden.

Het spel bestaat uit meerdere rondes en is afgelopen als een robot zijn eindpunt heeft bereikt. Elke robot heeft een team van programmeurs achter zich staan die hem moeten programmeren. In de planfase wordt door de programmeurs een stappenplan bepaald. In de doe-fase wordt het plan uitgevoerd door de robot. Maar pas op voor de hamers!

Bij mooi weer doen we dit spel buiten op het schoolplein.

Doelgroep: Iedereen is welkom om mee te doen!

Onderwerp: Project: We gaan de ultieme thuis server bedenken, bouwen en onderhouden

Spreker:

Alexander Swen

Biografie:

Alexander werkt al jaren met veel plezier met Linux. Hij werkt het liefst aan grote omgevingen met heel veel servers die heel veel werk doen. Steeds nieuwe dingen ontdekken, leren en alles beter inrichten maken hem gelukkig.
Waar computers vroeger ook in z'n vrije tijd een belangrijke plek in namen is dat tegenwoordig wat minder. Daarom gebruikt hij de NLLGG als excuus om leuke dingen te doen met computers.

Samenvatting sessie:

Misschien ken jij dat ook wel: je hebt een mooie thuis server gebouwd ooit maar hij gebruikt zó veel stroom dat de energieleverancier denkt dat je wiet verbouwd. En waar je op je werk alle updates en onderhoud tiptop in orde hebt laat het onderhoud thuis flink te wensen over. Er draait al 8 jaar een OS op en omdat het updaten een flinke klus is begin je er maar niet aan.
Als je je hierin herkend of eigenlijk nog steeds droomt van een mooie thuis server, dan vind je het vast leuk om met dit project mee te doen.

We gaan proberen een mooie/handige thuis server te bouwen. Dit gaat niet in één middag gebeuren, we gaan hier een paar bijeenkomsten aan werken.
Tijdens deze eerste bijeenkomst praten we over hoe we het precies gaan aanpakken en stellen we doelen en maken we een plan.
Hopelijk maken we ook een pakket van eisen waaraan wij vinden dat de ideale thuisserver moet voldoen.
We kunnen dan taken verdelen voor de volgende keer. Wie gaat er op zoek naar de beste harddisk(s), Wie wil een repository inrichten op (Github/Gitlab) waarin we alles documenteren, etc.
De volgende bijeenkomst komen we weer bij elkaar en spreken we de stand van zaken door.
Uiteindelijk kunnen we dan echt hardware bestellen en die op een bijeenkomst in elkaar zetten, configureren etc.

Dit uurtje zal dus met name brainstorm en planning zijn.
Je bent natuurlijk ook van harte welkom als je helemaal niet van plan bent om een nieuwe thuis server te kopen maar het wel leuk vindt om jouw kennis met ons te delen.

Onderwerp: E-mailversleuteling: GnuPG basis

Spreker:

André Ockers

Biografie:

Na mijn studie Planologie aan de Faculteit der Beleidswetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen heb ik onder andere gewerkt aan het in Gelderland voorkomen van het Y2K-probleem, het mogelijk maken van de televisie-tak van de lokale omroep in Nijmegen en het informeren van blinden en slechtzienden over praktische technologie.

Op 24 december 2009 ben ik overgestapt op GNU/Linux. Ik ontdekte FSFE eerder dan NLLGG en begon te vertalen voor Vrije Software. Ik ben als het even kan te vinden op T-Dose en OpenRheinRuhr, en nu ook bij NLLGG.

In 2016 zijn actieve supporters van Vrije Software, waaronder ik, door Free Software Foundation Europe in c-base uitgeroepen tot FSFE Local Hero.

Ik gebruik GnuPG enkele jaren, heb de FSFE GnuPG-folder naar het Nederlands vertaald en heb een smartcard-lezer bemachtigd.

Het is u inmiddels duidelijk dat ik geen IT'er ben. Er zijn mensen die GnuPG beter kunnen uitleggen. Tot zij zich melden zult u het met mij mogen doen.

Samenvatting sessie:

André gaat inhoudelijk in op het gebruik vna GnuPG.

1. Introductie
2. Geschiedenis van versleuteling
3. Versleutelen met Thunderbird/Icedove en Enigmail
4. Intermezzo: smartcardreaders
5. Versleutelen met KDE KMail en Kleopatra
6. Toekomst van GnuPG
7. Vraag en antwoord

Onderwerp: Saltstack oftewel Centraal Beheer

Spreker:

Gertjan Lettink

Biografie:

Gertjan is zelfstandig all-round ICT-er in Groningen, werkt bij voorkeur met (F)OSS. In de jaren '90 opgegroeid met UNIX, rond '97/'98 in aanraking gekomen met linux, en zodanig dat er thuis sinds 2001 geen Windows meer gebruikt wordt. Hij is sinds ~10 jaar actief in de S.u.S.E., SuSE, openSUSE gemeenschap op allerlei gebieden, met name ( sinds 2010 ) als global moderator in de openSUSE Forums , sinds begin dit jaar ook als "Member of the openSUSE Board". Heeft o.a. de nederlandstalige openSUSE forums opgezet, verleent support in zo'n beetje alle kanalen die daarvoor bestaan. Qua verdere liefhebberijen gezinsman, thuisgitarist en kokkerellist.

Samenvatting sessie:

Saltstack is een beheerssysteem om meerder machines / besturingssystemen / softwarestacks te beheren en controleren. In deze presentatie wordt een eerste
introductie gegeven omtrent het opzetten van zoiets en een aantal basismogelijkheden om met eenvoudige opdrachten op één plek inzicht te krijgen in de status van meerder machines, of bijv. om die allemaal in één slag te updaten, ongeacht waar die machines precies voor zijn.