Landelijke bijeenkomst - maart 2018

Datum: zaterdag 17 maart, 2018

Maart, de lente komt er eindelijk aan! De winter schudden we van ons af en komen daarom op 17 maart samen. Met wat we nu in de pijplijn hebben zitten, verwachten we weer volle zalen te trekken. En daar kan jij bij zijn!

De jaarlijkse ALV staat vandaag te gebeuren, we nemen met jullie het jaarverslag door en hebben het over een aantal andere zaken. De agenda vind je hieronder in het schema. Na deze officïele aangelegenheid, hebben we natuurlijk een aantal sessies voor jou in petto, check het schema.

Linux spreekuur

Het Linux-spreekuur zal plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Wij zorgen voor randapparatuur, die hoef je dus niet zelf mee te nemen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daar voor even een mailtje naar progcie@nllgg.nl

Community's

Community's zijn groepen mensen die gezamenlijk bezig zijn met een bepaald softwarepakket of Linux-distributie. De NLLGG geeft deze groepen graag een plek om te verbinden, anderen te helpen of te introduceren met waar ze mee bezig zijn. Deze keer zullen onder meer LibreOffice, Debian en de FSFE aanwezig zijn.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 17 maart aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur
Algemene Leden Vergadering
Zaal 1
1200 Michael Boelen
Achter de schermen: een open source software project
Zaal 2
1200 Alexander Swen
Dustpuppy (aka ultieme homeserver project)
Zaal 1
1330 Dimitrie Hoekstra
Een introductie in samenwerken met behulp van Gitlab.
Zaal 1
1500 Oscar Buse
Elasticsearch, wat heb je aan data als je er niets mee doet..
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Algemene Leden Vergadering

Spreker:

Bestuur

Biografie:

Samenvatting sessie:

Agenda:
1) Opening & agenda
2) Samenvatting jaarverslag*
3) Financieel jaarverslag
4) Verslag KCC
5) Benoeming KCC**
6) (Her)verkiezing bestuursleden***
7) T-Dose****
8) Video
9) Feedback op de inhoud van de bijeenkomsten
10) Rondvraag
11) Sluiting

* Het jaarverslag zullen we binnenkort apart versturen.
** In de Kascontrolecommissie zitten drie leden. Elk jaar moet de
samenstelling anders. Daarom zijn we op zoek naar sowieso twee nieuwe
toetreders.
*** Rutger en Alexander hebben een termijn er op zitten. Zij stellen zich
dit jaar (weer) herverkiesbaar.
**** Het bestuur wil graag horen, hoe leden de bijeenkomsten tijdens
T-DOSE ervaren.
***** Het is een lang-gekoesterde wens om van de sessies op de
bijeenkomsten video-opnames te maken. Daar zijn mensen voor nodig. Het
gaat om het uitwerken van een plan van aanpak, en daarna uitvoering.

Onderwerp: Achter de schermen: een open source software project

Spreker:

Michael Boelen

Biografie:

Michael Boelen is auteur van tools zoals rkhunter (malware) en Lynis (systeembeveiliging). Hij werkte voorheen als technisch beheerder en consultant bij multinationals zoals Philips en ASML. Als oprichter van CISOfy, een softwarebedrijf binnen de informatiebeveiliging, helpt hij mee met softwareontwikkeling en de promotie. Michael deelt graag zijn kennis via blogposts of lezingen. Hij is te bereiken op Twitter (@mboelen) en via zijn website https://michaelboelen.com.

Samenvatting sessie:

Presentatie Michael

Het opstarten van een nieuw softwareproject is simpel: schrijf de eerste paar regels code en zet het online. Vanaf dat punt komen ook meteen de eerste uitdagingen. Wat is de juiste licentie? Hoe kunnen anderen te weten komen over het project? Hoe om te gaan met suggesties en gemelde problemen?

In deze lezing behandelen we zowel de hoogtepunten als uitdagingen van open source software. We kijken achter de schermen bij een project, genaamd Lynis, dat inmiddels 10 jaar bestaat. Dit project laat mooi de typische ontwikkeling zien van open source software. Ondanks de leeftijd is het project levendiger dan ooit. Waarom en hoe? Dat vertelt Michael jullie graag in meer detail.

Onderwerp: Dustpuppy (aka ultieme homeserver project)

Spreker:

Alexander Swen

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Een introductie in samenwerken met behulp van Gitlab.

Spreker:

Dimitrie Hoekstra

Biografie:

Met een grote passie voor design, typografie en de open source community streeft Dimitrie Hoekstra om goed uitgedachte producten neer te zetten welke een genot zijn voor de gebruiker. Met een achtergrond in 3D en een eindeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe technische oplossingen werkt hij met groot plezier aan het verbreden van GitLab's mogelijheden. Remote only werken en asynchrone communicatie zijn als een tweede natuur voor hem en gaan volgens hem hand in hand met het ontwikkelen van oplossingen op een menselijke manier. Wanneer hij niet online of aan het werk is, gaat hij veel om met familie en vrienden, houdt hij van zwemmen in de natuur, lezen, bordspellen en muziek maken.

Samenvatting sessie:

Presentatie Dimitri

Samenwerking is essentieel voor het ontwikkelen van open source oplossingen. Hoe kan men dat in goede banen leiden terwijl iedereen verschilt in expertise, locatie, tijd, beschikbaarheid en perspectief. In deze talk geeft Dimitrie Hoekstra een introductie in remote only samenwerking, git, asynchrone communicatie en GitLab als tool om het allen samen te brengen van "idea to production".

Onderwerp: Elasticsearch, wat heb je aan data als je er niets mee doet..

Spreker:

Oscar Buse

Biografie:

Ik ben een freelance Linux man sinds een aantal jaren. Ik heb "het vak" geleerd bij internet provider InterNLnet in Nijmegen.
Hier had ik als specialitteit hosting en security.
Belangrijke thema's in mijn werk zijn o.a. "werken met security in mind", "avoid captive interfaces" en "automatiseer waar mogelijk".

Tegenwoordig hou ik me vooral bezig met configuration management (Ansible) en big data (Elasticsearch, hadoop).
Ik ben veel met Linux aan het prutsen, tussendoor probeer ik te sporten en af en toe mag ik op reis.
Soms geef ik les in Linux en soms geef ik een praatje, bv. zoals deze bij de NLLGG.
Ik ben te bereiken via de contact informatie op kwalinux.nl

Samenvatting sessie:

Wat is ElasticSearch, waarvoor gebruik je het? Hoe werkt het?
Na een theoretische inleiding over ElasticSearch volgt een kort voorbeeld over het omzetten van een (eenvoudige) MySQL database search naar een ElasticSearch search.