Software Freedom Day 2016

Datum: zaterdag 17 september, 2016

Hoi! Leuk dat je interesse hebt in de bijeenkomst op deze dag. De programmacommissie doet haar best om de pagina's van de bijeenkomsten bij te werken.

De programmacommissie staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail de programmacommissie met jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Gertjan Lettink
Kijkje achter de schermen van een Linux distributie
Zaal 1
1200 Elisabeth Mattijsen
Perl 6
Zaal 2
1200 Sander van Vugt
SELinux
Zaal 3
1330 Norbert Crombach
Humanitaire dienstverlening kan niet zonder vrije software
Zaal 1
1430 Nico Oosterwijk
GIT gebruik
Zaal 2
1500 Daniel Huigens
Privacy in wolkenland... open sourcen of niet?
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Kijkje achter de schermen van een Linux distributie

Spreker:

Gertjan Lettink

Biografie:

Gertjan is zelfstandig all-round ICT-er in Groningen, werkt bij voorkeur met (F)OSS. In de jaren '90 opgegroeid met UNIX, rond '97/'98 in aanraking gekomen met linux, en zodanig dat er thuis sinds 2001 geen Windows meer gebruikt wordt. Hij is sinds ~10 jaar actief in de S.u.S.E., SuSE, openSUSE gemeenschap op allerlei gebieden, met name ( sinds 2010 ) als global moderator in de openSUSE Forums , sinds begin dit jaar ook als "Member of the openSUSE Board". Heeft o.a. de nederlandstalige openSUSE forums opgezet, verleent support in zo'n beetje alle kanalen die daarvoor bestaan. Qua verdere liefhebberijen gezinsman, thuisgitarist en kokkerellist.

Samenvatting sessie:

Hoe gaat dat nou, zo'n Linux distributie? Gertjan geeft een kijkje achter schermen van de OpenSuSe distributie.

Onderwerp: Perl 6

Spreker:

Elisabeth Mattijsen

Biografie:

Elizabeth Mattijsen has been using Perl since 1994, when she started xxLINK Internet Services, the first Dutch company building websites.

She is a core member of the Perl 6 development team. She made some interesting Perl-modules, to be found at CPAN.

Samenvatting sessie:

The feel of Perl 5 is mostly maintained in Perl 6, like TIMTOWTDI (There Is More Than One Way To Do It). There are quite some changes in syntax and the way to program (everything in Perl 6 is object-oriented, to name something).

Elizabeth Mattijsen offers a small introduction to a big language, a hands-on tutorial for those who already have Perl 6 installed on their computer. Not "all of Perl 6", but enough for you to get a taste of Perl 6, and to get you started.

Onderwerp: SELinux

Spreker:

Sander van Vugt

Biografie:

Sander van Vugt is de auteur van 63 boeken op het gebied van Linux, waaronder de best selling RHCSA/RHCE 7 Cert Guide. Sander is partner van ITGilde en werkt als trainer voor diverse klanten in Nederland en ver daar buiten. Daarnaast is hij als consultant gespecialiseerd in SELinux, High Availability en Linux performance.

Samenvatting sessie:

In deze sessie leer je waarom elke server met SELinux beschermd zou moeten zijn - en waarschijnlijk ook je werkstation. De sessie bestaat uit veel live demo, en aan het eind van de sessie ben je in staat om belangrijke services zelf te beschermen met SELinux.

Onderwerp: Humanitaire dienstverlening kan niet zonder vrije software

Spreker:

Norbert Crombach

Biografie:

Norbert gebruikt Linux al sinds het nog nodig wat om zelf kernels te compilen en werkt al ruim tien jaar als zelfstandige programmeur en systeembeheerder voor alles van kleine startups tot multinationals.

Samenvatting sessie:

Deze sessie zal je bekend maken met hoe open source gebruikt wordt voor humanitaire dienstverlening, waaronder ad hoc applicaties voor de Ebola respons in West-Afrika en nationale gezondheidszorgsystemen.

Onderwerp: GIT gebruik

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste 2 jaar is hij actief als implementator in Linux-omgevingen, met name in de gezondheidszorg. GIT repositories spelen een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis v.w.b. GIT graag delen met andere Linux enthousiastelingen. (zie ook zijn blog op www.digitalinfo.nl)

Samenvatting sessie:

Wat is GIT en hoe kun je als software-developer versiebeheer via GIT gebruiken voor jouw projecten. Hoe zet je zelf een GIT repository op en houd je een historisch overzicht van je patches. Met GIT sla je je werk lokaal op en synchroniseer je met de server op elk willekeurig gewenst moment. We kijken tenslotte naar het oplossen van eventuele synchronisatie-conflicten.

Onderwerp: Privacy in wolkenland... open sourcen of niet?

Spreker:

Daniel Huigens

Biografie:

Daniel, geboren in '96, maakt sinds ~8 jaar websites en de laatste helft daarvan web applicaties.
De afgelopen twee jaar is hij bezig geweest met het bouwen van Airborn OS, een web applicatie die de strijd aan moet gaan met Google Docs door de privacy van de gebruiker te respecteren.

Samenvatting sessie:

  • Steeds meer van onze dagelijkse bezigheden op de computer verplaatsen zich naar de cloud. Want "de cloud" is convenient. Maar daarmee gooien we wel wat privacy weg. Want wat als mensen straks hun financiële data in Google Docs gaat zetten? We moeten dus een combinatie vinden tussen het gemak van een web applicatie en de privacy van een desktop applicatie. Hoe krijgen we dat technisch gezien voor elkaar?
  • Wanneer moet je wel en niet open sourcen? Overdenkingen vanuit het perspectief van een founder, en hoe we er voor zorgen dat meer bedrijven open sourcen.