Landelijke Bijeenkomst

Datum: zaterdag 19 maart, 2016

Hoi! Leuk dat je interesse hebt in de bijeenkomst op deze dag. De programmacommissie doet haar best om de pagina's van de bijeenkomsten bij te werken. Op dit moment is er nog weinig bekend over deze bijeenkomst. Kom dus vooral binnenkort weer eens op deze pagina kijken.

De programmacommissie staat altijd open voor nieuwe onderwerpen en sprekers. Community's zijn ook van harte welkom om een kraam neer te zetten, meetings te houden of een eigen track te vullen. Mail met Alex of Deborah van de programmacommissie voor jouw/jullie aanmelding of eventuele vragen.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Harmen de Ruiter & Martijn van Toor
Proxmox, KVM, NFS en ZFS
Zaal 2
1330 Michael Boelen
Linux-beveiliging: Malware (rootkits, backdoors en virussen)
Zaal 1
1330 Mark Janssen
Ansible Tips and Tricks
Zaal 2
1500 Philip van Hoof
Tracker
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Proxmox, KVM, NFS en ZFS

Spreker:

Harmen de Ruiter & Martijn van Toor

Biografie:

Harmen de Ruiter
Harmen is in het dagelijks leven is senior systeembeheerder bij een kleine financieel dienstverlener in een technisch team van 2 personen en daarbij verantwoordelijk voor alles tussen 1e lijns helpdesk en het bedenken, adviseren, uitvoeren en motiveren van grotere wijzigingen op ICT gebied.
Hij werkt sinds ~1996 fulltime in de ICT en heeft kennis van zowel Linux als Windows. AS/400, VMS, FreeBSD en andere systemen zijn ook geen onbekenden voor hem. Zijn eerste kennismaking met Linux was rond 1996 en sindsdien hebben Linux en OSS altijd een rode draad door zijn carriëre gevormd. Hoewel niet vies van gesloten systemen zoals Microsoft Windows. probeert hij zowel privé als beroepsmatig open source altijd daar in te zetten waar het kan en een logische keuze is.

In zijn vrije tijd heeft hij eind 2007 Hostingvereniging Soleus bedacht en opgericht, begin 2016 is daar een logisch vervolg op gekomen in de vorm van Stichting An Meaisín Dénártha (ANMD). Zowel de vereniging als de stichting hebben als een van hun belangrijkste doelen het delen van kennis en informatie op het gebied van ICT in de ruimste zin van het woord.

Martijn van Toor
Martijn werkt al ruim 10 jaar bij een klein softwarebedrijf wat een compleet administratiepakket levert voor de stichtingen en goede doelen. Gezien het feit dat het een kleine organisatie is, is de functie niet heel vastomlijnd. Zijn primaire functie is Scrummaster, maar daarnaast vervult hij ook rollen op support, consultancy, projectleiding en architectuur van de software.
Van jongs af aan vind hij het erg leuk ervoor te zorgen dat iets 'tot leven' komt. Of dat nu is door een stuk code te schrijven wat uiteindelijk doet wat je wil, of een stuk elektronica wat met behulp van een microcontroller zich precies te laten gedragen zoals je wil is een ontzettend fascinerend gebied voor hem. Dit zorgde ook voor de studierichting Technische Informatica, de mix tussen elektronica en informatica. Tijdens de studie is hij bij zijn huidige werkgever terecht gekomen, en eigenlijk nog geen reden gezien om op zoek te gaan naar een andere uitdaging.

Samenvatting sessie:

Het thuis gebruiken van een server is voor veel mensen al lang niets nieuws meer. Maar wat nu als je een thuisserver wilt opbouwen met technieken die ZO schaalbaar en flexibel zijn, dat je een setup krijgt die relatief eenvoudig zowel geschikt te maken is voor gebruik op 1 enkele, goedkope, server / PC, tot gebruik in grotere bedrijfsomgevingen? Dan moet je keuzes maken die meteen vanaf het begin af aan er op gericht zijn een veel groter en duurder plaatje niet in de weg staan.

Deze presentatie gaat over die keuzes, waarbij word ingegaan op hoe die keuzes tot stand zijn gekomen en wat waarom wij denken dat dit goede keuzes zijn gegeven de situaties die geschetst worden.

Niveau: beginners/gevorderden

Onderwerp: Linux-beveiliging: Malware (rootkits, backdoors en virussen)

Spreker:

Michael Boelen

Biografie:

Michael Boelen is gespecialiseerd in de beveiliging van Linux- en UNIX-systemen. Hij is ontwikkelaar van diverse open source tools, waaronder Lynis en Rootkit Hunter. Beide tools worden nog steeds veel gebruikt door beheerders en beveiligingsspecialisten.

Michael heeft gewerkt als consultant voor internationale bedrijven, waaronder T-Systems, Philips en ASML. In 2013 heeft hij CISOfy opgericht, waardoor bedrijven zelfstandig en eenvoudig de beveiliging van hun systemen kunnen meten. Aanvullend werk omvat bijdragen aan de CIS-benchmarks en als programmacommissielid voor de NLUUG-conferentie.

Zijn kennis deelt hij op de Linux Audit blog en Twitter: @mboelen.

Samenvatting sessie:

De vorige keer heeft Michael ons uitgelegd wat we kunnen doen om onze Linux-systemen beter te beveiligen. Deze keer komt hij meer over dit onderwerp vertellen. We gaan iets meer de diepte in en behandelen een specifieke dreiging: malware, ofwel kwaadaardige software. Virussen lijken wellicht geen grip te krijgen op Linux, toch is daarmee dit hoofdstuk nog niet afgesloten. Als ontwikkelaar van Rootkit Hunter heeft hij de nodige malware onderzocht en is er genoeg over te vertellen. We zullen leren wat dat is en vooral wat we er tegen kunnen doen.

Niveau: beginners en gevorderden

Onderwerp: Ansible Tips and Tricks

Spreker:

Mark Janssen

Biografie:

Mark Janssen is eigenaar van SIG-I/O automatisering en een zeer ervaren Linux/Unix engineer. Hij heeft voor zowel de overheid als in het MKB en voor multinationals gewerkt.
Via zijn eigen bedrijf levert hij systeembeheer, monitoring en consultancy diensten.

Samenvatting sessie:

Tips bij het gebruik van Ansible. Een programma waarmee eenvoudig, op afstand andere systemen te configureren zijn.

Onderwerp: Tracker

Spreker:

Philip van Hoof

Biografie:

Philip is een zelfstandig programmeur met 34 lentes die al sinds zijn jeugd betrokken is bij tal van open source projecten. Vroeger voornamelijk als programmeur die aan verschillende onderdelen van GNOME
werkte, maar ook aan en met Mono en Qt.

Hij werkte bv. aan Evolution waarmee hij op een zeker moment een mini
E-mail client bouwde die gebruikt werd op de N800, N810 en N900.

Na dat project startte hij bij Nokia aan het Tracker project dat op de
N900 en N9 draait als metadata platform. Later is Tracker ook op de
Jolla gekomen waarvoor Philip ook bepaalde opdrachten uitvoerde.

Samenvatting sessie:

Tracker is een zoekmachine, tool en een systeem om metadata op te slaan.

Het biedt de mogelijkheid om bij wijze van spreken een naald in je computers' hooiberg te vinden, maar is daarnaast ook een alles-in-een-pakket voor het organiseren, opslaan en categoriseren van je data.

Deze presentatie gaat over de uitdagingen
die voorheen commerciële gebruikers hebben ervaren en de wat ideëen voor de toekomst hierover zijn.

Niveau: gemiddeld/gevorderd